Nadziewane pomidorki

0 (0 ocen)

Pomidory wypełnione sałatką z tuńczykiem.

Składniki:

  • Woreczek ryżu
    puszka tuńczyka w wodzie
    mała puszka kukurydzy
    2 jajka na twardo
    5 ogórków konserwowych
    pół słoiczka marynowanej papryki
    pół pęczka szczypiorku
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    10-12 średnich pomidorów

Nadziewane pomidorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, wyjąć do miski i ostudzić.
    Ogórki, paprykę i jajka pokroić w kostkę.
    Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Szczypiorek drobno pokroić.
    Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, połączyć z majonezem wymieszanym z jogurtem.
  • 2. Pomidory umyć, wytrzeć do sucha.Odkroić piętkę i ozdobnie wykroić brzeg, łyżeczką wyjąć miąższ. Położyć na talerzu do góry dnem, aby wyciekł sok.
    Wypełnić sałatką tak przygotowane pomidorki , schłodzić w lodówce przed podaniem.

Porady

Wydrążony miąższ można zmiksować i użyć np. do zupy pomidorowej.

Komentarze

Podobne przepisy