Murzynek z marmoladą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Prosty i tradycyjny przepis na szybkie i smaczne ciasto

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 2 szkl. mąki
    - 1,5 szkl cukru
    - 5 jajek
    - 25 dag margaryny
    - 4 łyżki oleju
    - 3 łyżki kakao
    - 1/3 szkl. wody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 małe opakowanie cukru waniliowego
    - 1 mały słoiczek marmolady lub dżemu truskawkowego

Murzynek z marmoladą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka włożyć margarynę, wsypać cukier i kakao, dodać olej i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i ostudzić.

    Przestudzoną masę przelewamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Całość delikatnie i dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.

    Ciasto przekładamy do prostokątnej formy. Przez środek ciasta kładziemy marmoladę lub dżem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 50 min.

Komentarze

Podobne przepisy