Muffinki z waniliowym budyniem i polewą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne muffinki dla całej rodzinki.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na muffinki:
    300g mąki pszennej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    150g cukru
    2 jajka
    170 ml mleka
    120 ml oleju

    Masa budyniowa:
    1 budyń waniliowy
    300 ml mleka
    2 łyżki cukru

    Polewa:
    Pół tabliczki czekolady
    2 łyżki mleka lub wody

Muffinki z waniliowym budyniem i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń i lekko ostudzić.

    Połączyć ze sobą w jednej misce składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Wymieszać je ręką. Dodać składniki suche do składników mokrych i wymieszać je delikatnie ręką.

    Wyłożyć blaszkę do muffinek papilotkami lub papierowymi tulipankami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, na to łyżkę budyniu i przykryć je pozostałym ciastem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 25 minut (termoobieg) w 160 stopniach.

    Czekoladę i mleko delikatnie podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Polewą udekorować babeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy