Muffinki z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

Kolejna letnia propozycja. Babeczki, muffinki - każdy je lubi. Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser.

Składniki:

  • Składniki suche:
    2 i 1/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli

    Składniki mokre:
    1 jajko L
    80ml oleju
    250ml jogurtu naturalnego

    Owoce:
    200g truskawek
    200g czereśni

    Kruszonka
    30g masła
    30g mąki
    20g cukru
    30g płatków migdałowych

Muffinki z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Z czereśni usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki.

  • 2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papilotkami.
  • 3. Pieczemy z teromoobiegiem, w temperaturze 160 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy