Sezonowe owoce warto wykorzystać do przygotowania smacznych i aromatycznych muffinek. Poza sezonem agrestowym używam kiwi lub innych owoców, które smakuje równie dobrze.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kisielu zielonego o smaku kiwi bez cukru
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka cukru waniliowego
Składniki mokre:
3 jaja
Pół szklanki roztopionego, płynnego masła
1 Szklanka jogurtu greckiego
Ponadto:
Szklanka czereśni
¾ szklanki drobnego agrestu
Muffinki z czereśniami, agrestem i kisielem o smaku kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Za wyjątkiem masła, które musi być lekko ciepłe, aby pozostało płynne. Czereśnie wydryluj. Agrest umyj i oczyść.
2.W jednej misce wymieszaj składniki mokre, a w drugiej suche. Następnie do składników mokrych dodaj suche i wymieszaj rózgą. Na końcu dodaj czereśnie, agrest i wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości. Piecz bez termoobiegu w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
Komentarze