Te muffinki przygotowywał ze mną mój synek, gdyż bardzo lubi pomagać w kuchni i robić pyszne łakocie, które później będzie jadł ze smakiem :) Są one niezwykle smaczne a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania :)
Muffinki z amarantusem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy na małym ogniu.
2.W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, amarantus i sodę.
3.W drugiej jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy kefir, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką.
4.Jajka wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy łyżką.
5.Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości), na każdym układamy żurawinę (u mnie około 4-5 owoców suszonych na jedną muffinkę) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu a następnie 2-3 minuty z termoobiegiem.
Komentarze