Muffinki z amarantusem i żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Te muffinki przygotowywał ze mną mój synek, gdyż bardzo lubi pomagać w kuchni i robić pyszne łakocie, które później będzie jadł ze smakiem :) Są one niezwykle smaczne a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 16 sztuk:
    1 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki amarantusa preparowanego

    50 g margaryny
    2 jajka
    1 szklanka kefiru

    około garść suszonej żurawiny

Muffinki z amarantusem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy na małym ogniu.
  • 2. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, amarantus i sodę.
  • 3. W drugiej jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy kefir, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką.
  • 4. Jajka wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 5. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości), na każdym układamy żurawinę (u mnie około 4-5 owoców suszonych na jedną muffinkę) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu a następnie 2-3 minuty z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy