Składniki suche:
25 dag mąki
3/4 szkl cukru ( można dodać brązowy cukier)
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki gorzkiego kakao
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady ( mlecznej lub gorzkie lub białek- wg uznania)
płatki migdałowe, orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana.
Polewa, lukier lub cukier puder do oprószenia.
Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek, kakao przesiać. Dodać cukry i wymieszać.
2.Całe jajka ubić mikserem, następnie dodać mleko i olej i chwilę miksować.
3.Połączyć składniki mokre i suche. Wymieszać kilkoma ruchami. Czekoladę, orzechy pokroić na małe kawałki. Bakalie dodać do ciasta i wymieszać.
4.Foremki wypełnić do 2/3 wysokości. Piec najpierw ok 5 minut w 180 st.C, następnie zwiększamy do 200 st.C i piec ok 15 minut ( w sumie ok 20 minut). Smacznego!:)
Komentarze