Muffinki czekoladowe

0 (0 ocen)

Idealne dla miłośników czekolady:) Wierzch babeczek jest chrupiący, a środek mięciutki i bardzo czekoladowy.

Składniki:

  • Składniki mokre:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka

    Składniki suche:
    25 dag mąki
    3/4 szkl cukru ( można dodać brązowy cukier)
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki gorzkiego kakao

    Dodatkowo:
    1 tabliczka czekolady ( mlecznej lub gorzkie lub białek- wg uznania)
    płatki migdałowe, orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana.
    Polewa, lukier lub cukier puder do oprószenia.

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek, kakao przesiać. Dodać cukry i wymieszać.
  • 2. Całe jajka ubić mikserem, następnie dodać mleko i olej i chwilę miksować.
  • Muffinki czekoladowe 3. Połączyć składniki mokre i suche. Wymieszać kilkoma ruchami. Czekoladę, orzechy pokroić na małe kawałki. Bakalie dodać do ciasta i wymieszać.
  • Muffinki czekoladowe 4. Foremki wypełnić do 2/3 wysokości. Piec najpierw ok 5 minut w 180 st.C, następnie zwiększamy do 200 st.C i piec ok 15 minut ( w sumie ok 20 minut). Smacznego!:)

Komentarze

Podobne przepisy