Moje leniwe gołąbki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapewne każdy zna przepis na gołąbki bez zawijania.To moja propozycja wykonania tego pysznego dania.

  • 60 min

Składniki:

  • ok.600g zmielonej łopatki
    ok.1/2 główki małej kapusty białej (najsmaczniejsza młoda)
    1 duża cebula
    1 marchewka
    koperek
    1-2 jajka
    4-6 łyżek bułki tartej
    olej
    ok.3 szkl.bulionu
    ok.300g passaty pomidorowej lub mały słoiczek koncentratu pomidor.
    2-3 łyżki śmietany do zup
    2łyżki mąki
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    cukier

Moje leniwe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli kapustę jest młoda należy poszatkować ją,nasolić i wygnieść chwilę dłonią.Jeśli kapusta jest stara to poszatkowaną sparzyć wrzątkiem na sicie,zostawić by odciekła i ostygła.Cebulę drobno posiekać i zezłocić na maśle.Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.Przygotowaną kapustę wymieszać z mięsem,marchewką,cebulą,koperkiem,jajkiem,bułką,solą i
    pieprzem. Formować klopsy,obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju.Przełożyć do garnka i zalać bulionem,dusić ok.30-40min.na małym ogniu,aż kapusta w klopsach zmięknie.Następnie dodać passatę,wcisnąć czosnek,zagotować i zaciągnąć mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną zimnej wody.Całość gotować chwilę,aż zgęstnieje i doprawić.Pysznie smakują z ziemniakami lub z chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy