Moje leniwe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli kapustę jest młoda należy poszatkować ją,nasolić i wygnieść chwilę dłonią.Jeśli kapusta jest stara to poszatkowaną sparzyć wrzątkiem na sicie,zostawić by odciekła i ostygła.Cebulę drobno posiekać i zezłocić na maśle.Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.Przygotowaną kapustę wymieszać z mięsem,marchewką,cebulą,koperkiem,jajkiem,bułką,solą i
pieprzem. Formować klopsy,obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju.Przełożyć do garnka i zalać bulionem,dusić ok.30-40min.na małym ogniu,aż kapusta w klopsach zmięknie.Następnie dodać passatę,wcisnąć czosnek,zagotować i zaciągnąć mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną zimnej wody.Całość gotować chwilę,aż zgęstnieje i doprawić.Pysznie smakują z ziemniakami lub z chlebem.
Komentarze