Leniwe gołąbki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to idealne danie dla tych, którzy uwielbiają smak gołąbków, ale nie lubią bawić się w ich zawijanie

  • 30 min

Składniki:

  • Na gołąbki:
    1 kg. karkówki wieprzowej
    2 torebki ryżu
    średniej wielkości kapusta pekińska
    2 jaja
    czerstwa bułka namoczona w ciepłej wodzie
    cebula
    kilka ząbków czosnku
    sól, pieprz

    Na sos pomidorowy:
    puszka pomidorów bez skórki
    2 kostki rosołowe drobiowo- warzywne
    sól, pieprz
    mąka i śmietana 18% do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leniwe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekręcić przez maszynkę razem z cebulą i czosnkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką.
  • 2. Dodać jajka, ugotowany i lekko ostudzony ryż, sól i pieprz.
  • 3. Kapustę pekińską umyć, odciąć tylko miękkie, zielone części i poszatkować. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać , doprawić do smaku.
  • 4. Uformować kulki wielkości kotletów mielonych i smażyć na patelni na małym gazie tak, żeby za bardzo nie zrumienić gołąbków tylko je lekko poddusić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem tak, aby gołąbki były przykryte sosem.
  • 5. Przygotować sos:
    w garnku zagotować wodę ( ok. 3 litry ), dodać kostki rosołowe, zmiksowane pomidory z puszki i gotować kilka minut. W razie potrzeby dodać nieco koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem . Zagęścić mąką ze śmietaną.
  • 6. Przed podaniem całość w naczyniu żaroodpornym podgrzewać w piekarniku. Wtedy całość zmięknie i napęcznieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować