Moje grzanki francuskie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Grzanki francuskie są idealne do porannej , niedzielnej kawy do łóżka , ale również na słodki rodzinny podwieczorek. Pochodzą z Francji, ale uwielbiamy je w Polsce

  • 15 min

Składniki:

  • Kilka kromek buchty
    (drożdżowa bułka z formy o smaku słodkawym)

    1-2 jajka

    szklanka mleka z wanilią

    olej z masłem do smażenia grzanek

    gęsty sok wiśniowy lub malinowy lub z czarnej porzeczki

Moje grzanki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Lekko czerstwą buchtę pokrój w kromki o grubości ca 2 cm
    2. Przygotuj mleko z wanilią
    3. 2 żółtka i 1 białko jajek rozbełtaj trzepaczką rózgą jak na omlet
    4. Na patelni rozgrzej olej z masłem
    5. Szybkim ruchem zamocz pojedynczo kromkę buchty z każdej strony w mleku
    6. Szybkim ruchem zamocz tę kromkę z każdej strony w jajku
    7. Tak przygotowaną kromkę buchty obsmaż z każdej strony na gorącym tłuszczu na złoty kolor
    8. Usmażone grzanki odkładaj na talerz, polej sokiem
    9. Podaj natychmiast po usmażeniu

Porady

Podstawą udanych grzanek jest czerstwa bułka . Grzanki francuskie są najlepsze gorące . Są wtedy chrupiące i bardzo smaczne ! Można je podawać z gęstymi sokami owocowymi, syropem klonowym lub nawet z miodem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy