1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej. Do szklanki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy. Dodajemy do mąki, wlewamy olej, zarabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40min.
2.W międzyczasie przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę, z papryki wydrążamy nasiona. Kroimy w kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, cebulę szklimy, dodajemy paprykę, przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku. Dusimy razem aż papryka odrobinę zmięknie. Pod koniec dodajemy przekrojone pomidorki, mieszamy, zestawiamy z palnika, przyprawiamy. Odstawiamy do ostudzenia.
4.. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia lub po prostu smarujemy olejem. Ciasto cienką warstwą wykładamy na blachy wg. uznania, smarujemy ciasto ketchupem lub innym dowolnym sosem. Wykładamy farsz, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy jakieś 20min, po tym czasie posypujemy pizze serem i pieczemy jeszcze ok 20min do upieczenia ciasta.
Porady
Czas pieczenia trzeba kontrolować indywidualnie, w zależności jak grube jest ciasto .
Komentarze