Młode marchewki w pomidorach z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młode, delikatne i słodkie marchewki zanurzone w soczystym sosie z mięsistych, letnich pomidorów i pachnącego kopru.
Tak podane świetnie smakują same lub jako dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem i ulubionego mięsa.
Będą też fajnie uzupełniać smak grillowanych potraw.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych, małych marchewek
    1,5 kg mięsistych pomidorów
    2 cebulki dymki
    1 ząbek czosnku
    1 pęczek kopru
    sól , pieprz
    2 łyżki masła śmietankowego

Młode marchewki w pomidorach z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki oskrobać, ugotować al dente w osolonym wrzątku.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki ( można ją pozostawić)
    Pokroić w ćwiartki.
    Cebulki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
    Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę z czosnkiem, dodać pomidory.
    Dusić do momentu aż zaczną się rozpadać i puszczą sok.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Dodać marchewki, zmniejszyć gaz do minimum.
    Dusić kolejne 5 min, co jakiś czas mieszając aby marchewki pokryły się pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy