Mirror glaze- wersja oszczędna

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lustrzana polewa tym razem w wersji oszczędnej. Efekt wizualny jest bardzo podobny do poprzedniej mirror glaze, jednak są pewne ograniczenia.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
    100 ml śmietany 36%
    35 g glukozy w proszku
    150 g białej czekolady
    barwnik

Mirror glaze- wersja oszczędna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy aby napęczniała.

  • 2. W rondelku podgrzewamy śmietankę z glukozą i barwnikiem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników ale nie gotujemy.
  • 3. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Kiedy całkowicie się rozpuści dodajemy żelatynę.
  • 4. Gdyby masa zbyt szybko ostygła, możemy ją podgrzać.
  • 5. Żeby tego uniknąć rondelek trzymamy na niewielkim ogniu ale bardzo energicznie mieszamy składniki aby jak najszybciej rozpuściły się i połączyły w gładką, błyszczącą masę.
  • 6. Po niedługiej chwili polewę wylewamy na ciasto. Im jest bardziej schłodzone w lodówce tym mirror glaze szybciej zastygnie.

Porady

Polewa dość szybko zastyga co uniemożliwia zrobienie poprawek. Jest bardziej gęsta, dlatego należy ją szybko wylać na ciasto i najlepiej już nie dotykać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy