Miodek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto bardzo mocno miodowe, idealne dla wszystkich misiów

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki: szkl. poj. 280ml

    Ciasto:
    250 g margaryny
    1/2 szklanki miodu
    1/2 szklanka cukru
    2 jajek
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia



    Krem:
    7 łyżek kaszy manny
    750 ml mleka 3,2%
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g miękkiego masła lub margaryny




    Polewa:
    7 łyżeczek wody
    7 łyżeczek cukru
    1/4 kostki masła
    2 łyżki kakao

Miodek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić.

    Krem:
    Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.




    Polewa:
    Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając
    doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy