To danie to moje smaki dzieciństwa. Zawsze kiedy mamie zostawało ciasta z pierogów ruskich , dla mnie przygotowywała dodatkowo takie z nadzieniem jabłkowym.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki;
30 dag mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oleju
ok 3/4 szkl ciepłej wody
szczypta soli
Mini pierożki z jabłkami i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić )
Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku, dosypujemy kardamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, literatką wykrawamy kółka. Kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Gotujemy do miękkości ok 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Podajemy polane rozpuszczonym masłem lub z kleksem śmietany.
Komentarze