Mini pierożki z jabłkami i kardamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

To danie to moje smaki dzieciństwa. Zawsze kiedy mamie zostawało ciasta z pierogów ruskich , dla mnie przygotowywała dodatkowo takie z nadzieniem jabłkowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki;
    30 dag mąki pszennej
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    ok 3/4 szkl ciepłej wody
    szczypta soli


    Nadzienie;
    3 jabłka
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
    odrobina cynamonu

Mini pierożki z jabłkami i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić )
    Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku, dosypujemy kardamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
    Ciasto wałkujemy na cienki placek, literatką wykrawamy kółka. Kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Gotujemy do miękkości ok 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Podajemy polane rozpuszczonym masłem lub z kleksem śmietany.

Porady

Dzieci taką wielkością pierogów będą zachwycone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy