Mini kokardki z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie makaronu i kalafiora nie jest może czymś oczywistym, ale dodatek anchois i ricotty powoduje, że danie nabiera bardzo interesującego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • 300g makaronu mini farfalle
    600g kalafiora
    200g sera ricotta
    30ml oliwy z oliwek
    pęczek natki pietruszki
    5 filecików anchois w oleju
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona papryczka chilli
    sól, pieprz

Mini kokardki z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy kalafiora w posolonym wrzątku przez ok. 15 min do miękkości.W tym samym czasie na oliwie smażymy pokrojone filety anchois i posiekane czosnek i papryczkę chilli. Ugotowanego kalafiora odcedzamy i dodajemy na patelnię - mieszamy i podsmażamy przez ok. 5min. Kilka różyczek zostawiamy do dekoracji talerza. Następnie blendujemy na kremową konsystencję. Dodajemy połowę sera ricotta i mieszamy.
  • 2. W posolonym wrzątku gotujemy makaron al dente. Odcedzamy. Na talerz nakładamy makaron, następnie sos kalafiorowy. Na sosie układamy plasterki ricotty. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dekorujemy talerz pozostałymi różyczkami kalafiora. Smacznego!

Porady

Podczas smażenia kalafiora można dodać kilka łyżek wody z jego gotowania, żeby uniknąć przypalenia sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy