Mini banoffee, czyli kawałeczki nieba

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Upichciliśmy mini banoffee. Nie poczęstujemy nimi sąsiadów, są zbyt dobre, są jak "małe kawałeczki raju", wszystkie więc zjemy sami...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - herbatniki digestive: 200 gramów
    - masło: 100 gramów
    - masa krówkowa: 1 puszka
    - banan: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - wiórki czekoladowe: 1 szczypta

Mini banoffee, czyli kawałeczki nieba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszymy herbatniki na drobne okruszki i wlewamy do nich rozpuszczone masło - masa powinna przypominać mokry piasek. Wykładamy je na dno muffinkowych papilotek (używaliśmy i tym samym polecamy silikonowe), a papilotki wkładamy do muffinkowej formy (żeby babeczki zachowały swój kształt).
  • 2. Masę krówkową podgrzewamy i mieszamy aż znikną grudki i stanie się bardziej plastyczna. Wylewamy ją na herbatnikowe dno i zostawiamy do wystygnięcia (lub wrzucamy na chwilę do zamrażarki). Potem na dnie układamy plasterki banana.
  • 3. Ubijamy schłodzoną kremówkę, następnie ozdabiamy mini banoffee za pomocą rękawa cukierniczego. Obsypujemy startą czekoladą. Przed podaniem wstawiamy na godzinę do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy