Migdałowe ciasteczka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Rozpływają się w ustach , są pyszne

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 20 dkg mielonych migdałów
    20 dkg mąki
    15 dkg cukru pudru
    25 dkg masła
    45 szt płatków migdałowych
    5 dkg gorzkiej czekolady

Migdałowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę oraz cukier przesiać. Dodać migdały i pokrojone masło. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i zrobić małe nacięcia. W każde nacięcie włożyć płatek migdałowy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w niskiej temp 150-160 stopni.
    Po wyciągnięciu z pieca odkładamy do wystygnięcia na ok godzinie. Ciasteczka ładnie stężeja i robią się kruchutkie. Jeżeli połączyły się podczas pieczenia delikatnie rozcinamy ostrym nożem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej . Polewamy lekko ciasteczka.

Porady

W podobny sposób można upiec ciasteczka orzechowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy