Mięsne roladki z parówką i kapustą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste składniki w nietypowym wydaniu - bo nawet parówki mogą wyglądać apetycznie

  • 30 min

Składniki:

  • 45 dag mielonego mięsa
    6 liści kapusty pekińskiej lub włoskiej
    6 parówek
    jajko
    czerstwa bułka
    1/2 szklanki mleka
    cebula
    czosnek
    sół i pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
    6 kawałków folii spożywczej

Mięsne roladki z parówką i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki 1. Liście kapusty myjemy , po czym wrzucamy je na kilka chwil do wrzątku, aby się sparzyły. Odsączamy je. Czerstwą bułkę moczymy w mleku , odciskamy. Łaczymy ją z mięsem mielonym oraz drobniuteńko posiekaną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Mieszamy starannie. Mięso dzielimy na 6 części. Każdą z nich układamy na kawałku folii, formujemy placki. Na każdym placku kładziemy zieloną część liścia kapusty, na to zaś parówkę.
  • roladki 2. Za pomocą folii zwijamy mięso, tak aby utworzyły się roladki.
  • roladki 3. Smażymy roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż nabiorą rumianego koloru.
  • roladki 4. Podajemy pokrojone w grube plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy