meksykańskie koreczki ogórkowe ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

nowa wersja znanych ogórków po meksykańsku

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg dużych ogórków
    4 łyżki soli
    1,5 szklanki octu
    1,5 główki czosnku 
    8 łyżek oleju
    1 łyżeczka chilli lub 2 łyżeczki ostrej papryki 
    1,5 szklanki cukru
    10 dag suszonych śliwek

Meksykańskie koreczki ogórkowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0td8knp 1. Ogórki pokroić wzdłuż na plastry , zasypać solą i odstawić na 6 godzin, mieszać co jakiś czas. Następnie odlać wodę z ogórków i posypać chilli i dodać zmiażdżony czosnek. Zagotować olej i polać ogórki oraz zagotować ocet z cukrem i też polać. Odstawić na 12 godzin. po upływie czasu śliwki pokroić na pół. Każdy kawałek śliwki zawijamy w plasterek ogórka, układamy w słoikach i zalewamy pozostałą zalewą. Pasteryzujemy 10 minut, pozostawić słoiki do góry dnem aż do ostygnięcia.

Porady

Koreczki najlepiej przechowywać w piwnicy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy