Masło klarowane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Masło klarowane

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    masło
    gaza
    sitko


    Sposób wykonania:
    Masło wrzucić do małego garnka o grubym dnie i wstawić na mały ogień. Nie dotykać do całkowitego roztopienia. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na wierzchu pojawi się biała piana, czyli kazeina, którą zbieramy łyżką. W momencie ściągnięcia całej warstwy pod spodem ukaże nam się czyste masło. Jednak, aby zostało ono całkowicie oczyszczone, musimy przecedzić je za pomocą gazy i sitka. W taki sposób otrzymujemy masło klarowane. Przechowywać w lodówce.

Masło klarowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:
    masło
    gaza
    sitko


    Sposób wykonania:
    Masło wrzucić do małego garnka o grubym dnie i wstawić na mały ogień. Nie dotykać do całkowitego roztopienia. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na wierzchu pojawi się biała piana, czyli kazeina, którą zbieramy łyżką. W momencie ściągnięcia całej warstwy pod spodem ukaże nam się czyste masło. Jednak, aby zostało ono całkowicie oczyszczone, musimy przecedzić je za pomocą gazy i sitka. W taki sposób otrzymujemy masło klarowane. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy