marmolada rabarbarowo-pomarańczowo-imbirowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

pomysł na rabarbar, pychotka

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    2 duże pomarańcze
    2 jabłka
    kawałek imbiru (ok 2 cm) - można zastąpić imbirem z torebki ok łyżeczki
    600 g cukru
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    dodalam również łyżeczke pektyny

Marmolada rabarbarowo-pomarańczowo-imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze obrać i usunąć białe części, pestki, błonki, rozdrobnić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Rabarbarpokroić w kawałki. Owoce, cukier i reszte składników umieścić w dużym rondlu z grubym dnem. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać na wolnym ogniu ok 40 min, mieszając od czasu do czasu. Marmolada jest gotowa, gdy po spuszczeniu kropli na talerzyk od razu tężeje. Goracą marmoladę nałożyć do suchych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować ok 10 min.

Komentarze

Podobne przepisy