marmolada rabarbarowo-pomarańczowo-imbirowa

  • wyświetlono: 239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

pomysł na rabarbar, pychotka

izamendrala
  • 50min

Składniki

1 kg rabarbaru
2 duże pomarańcze
2 jabłka
kawałek imbiru (ok 2 cm) - można zastąpić imbirem z torebki ok łyżeczki
600 g cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
dodalam również łyżeczke pektyny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

marmolada rabarbarowo-pomarańczowo-imbirowa

  • 1. Pomarańcze obrać i usunąć białe części, pestki, błonki, rozdrobnić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Rabarbarpokroić w kawałki. Owoce, cukier i reszte składników umieścić w dużym rondlu z grubym dnem. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać na wolnym ogniu ok 40 min, mieszając od czasu do czasu. Marmolada jest gotowa, gdy po spuszczeniu kropli na talerzyk od razu tężeje. Goracą marmoladę nałożyć do suchych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować ok 10 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiRabarbardżem rabarbarowymarmolada z rabarbaru
 

Komentarze

Podobne przepisy

jabłuszka imbirowe

Dodane przez: pao77

JABŁUSZKA IMBIROWE

Jabłuszka imbirowe są świetnym...

Gruszki imbirowe

Dodane przez: Gregorhspeed

Gruszki imbirowe

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty...

Syrop imbirowy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Syrop imbirowy

Idealny dodatek do herbaty w mroźny...

Marmolada z pigwy

Dodane przez: edytaha

Marmolada z pigwy

Trochę pracy jesienią, a zimą,...

korzenna marmolada dyniowa

Dodane przez: kinga_ka

KORZENNA MARMOLADA Z DYNI

Przepyszna korzenna marmolada z...

Dżem rabarbarowo - truskawkowy

Dodane przez: Skotka

Dżem rabarbarowo - truskawkowy

Od dawna robię różne przetwory,...