Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Marmolada z pomidorów - doskonały do nadziewania ciasteczek i innych słodkich wypieków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów
    3 cytryny
    1/2 imbiru
    około 1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Marmolady

Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pomidory umyj, pokrój na cząstki.
    Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną.

    Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek.



    Otrzymany przecier zważ, dodaj tyle cukru ile waży przecier.
    Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, imbir obierz i zetrzyj - dodaj do przecieru.

    Smaż do zgęstnienia - około 1 godziny.
    Ciągle mieszaj, żeby marmolada się nie przypaliła.

    Żeby sprawdzić gęstość, nałóż łyżkę marmolady na zimny talerzyk i wstaw na chwilę do lodówki.

    Gotową marmoladę nałóż do słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Owoce Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować