Mango lassi

0 (0 ocen)

  • 10 min

Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody, przypraw i spożywany dla orzeźwienia w upalne dni.Mango lassi to żółty, gęsty, pachnący kardamonem napój. I ten smak mango, trudny do opisania, bardzo aromatyczny i trochę żywiczny.

  • 10 min

Składniki:

  • • 1 dojrzałe mango
    • 1 duży gęsty jogurt
    • kilka ziarenek kardamonu

Mango lassi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mango obrać i pokroić na kawałki.
    • Nasionka kardamonu utrzeć w moździerzu.
    • Zmiksować jogurt z mango i kardamonem.

Porady

Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie jednak popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyrządzona właśnie z dodatkiem mango. Aby przygotować najpopularniejszą wersję czyli mango lassi, wystarczy mieć w kuchni jogurt, mango i kardamon. Jesli wyjdzie zbyt gęsty można dodać trochę zimnej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy