Mandarynkowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Ciasteczka są bardzo proste, idealne kruche i mają bardzo mandarynkowy smak;)

Składniki:

  • 175g mąki pszennej,
    1/2 łyżeczki soli morskiej,
    125g masła lub margaryny,
    60g cukru pudru,
    żółtko,
    1/2 laski wanilii,
    skórka otarta z 2 mandarynek.

Mandarynkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe mandarynkowe ciastka 1. Mąkę przesiać, dodać sól morską, cukier puder, nasiona z wanilii. Dodać surowe żółtko, posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z mandarynek. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folie i włożyć na 20min do lodówki.
  • surowe mandarynkowe ciastka2 2. Następnie rozwałkować i wycinać foremką serduszka lub inne dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10min w temp. 170st. Ostudzić na kratce. Polukrować i udekorować stopioną czekoladą. Ja lukier zrobiłam z cukru pudru z dodatkiem soku z mandarynek.

Komentarze

Podobne przepisy