Makaronowe świderki z szpinakowym pesto

0 (0 ocen)

  • 40 min

Makaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g makaronu świderki
    Szpinakowe pesto:
    110g świeżego szpinaku
    100ml oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    100g sera mozzarella
    90g włoskich orzechów
    3 łyżki soku z limonki
    sól
    pieprz



Makaronowe świderki z szpinakowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  • image-0c74s8x 2. Szpinakowe pesto:
    Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem.
  • image-23qn4xw 3. Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy