Makaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek.
40 min
Składniki:
500g makaronu świderki
Szpinakowe pesto:
110g świeżego szpinaku
100ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
100g sera mozzarella
90g włoskich orzechów
3 łyżki soku z limonki
sól
pieprz
Makaronowe świderki z szpinakowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2.Szpinakowe pesto:
Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem.
3.Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron.
Komentarze