2 paczki makaronu rurki (ja użyłam z biedronki,są rewelacyjne ne rozwalają się)
pół kostki margaryny,5 łyżek mąki na zasmażkę
3 pudełeczka serków topionych w ulubionym smaku
zioła prowansalskie,sól,pieprz,wegeta,
brokuł
Makaron z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Brokuł gotujemy we wrzątku z dodatkiem wegety lub soli-wyciągamy studzimy.
2.Mararynę topimy w garnku,dodajemy mąkę i smażymy chwilkę na małym ogniu mieszając.następnie dodajemy 2 szklanki mleka ,serki topione i gotujemy na małym ogniu po czym dodajemy szklankę wody i doprawiamy do smaku-solą,pieprzem,wegetą oraz co jest bardzo ważne i nadaje cały aromat potrawie -ziołami prowansalskimi.i gotujemy kilka minut na małym płomieniu.mieszając by nie przywarło do dna.
3.Brokuł chwytamy w rękę i nożem zcinamy warstwy prosto do sosu-mieszamy delikatnie.
4.Wodę soliny,dodajemy troszkę oleju i gotujemy.gdy zacznie się gotować wrzucamy makaron i gotujemy aldente.Następnie odcedzamy i łączymy z przygotowanym sosem.Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem by makaron wciągnął sos.Smacznego.
Komentarze