Makaron z łososiem i prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne danie we włoskim stylu, smaczne i jednocześnie zdrowe, a do tego tak szybkie w przygotowaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g makaronu (kokardki, rurki, grube wstążki)
    200 g łososia bez skóry
    200 g prawdziwków
    200 ml śmietanki 30%
    2 łyżki masła
    ćwiartka cytryny
    sól
    pieprz (najlepszy zielony lub mieszanka kolorowego)
    natka pietruszki

Makaron z łososiem i prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente, w czasie gotowania makaronu prawdziwki umyć, pokroić w paseczki a łososia w grubszą kostkę. Prawdziwki wrzucić na wrzątek, podgotować chwilę.
    Na patelni roztopić masło, wrzucić prawdziwki, chwilę podsmażyć (nie mogą być całkiem miękkie), dodać łososia, skropić sosem z cytryny. Gdy mięso będzie gotowe, wlać śmietankę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, poczekać aż śmietana zawrze i trzymać na ogniu jeszcze przez około 1 minutę.
    Ugotowany makaron połączyć z sosem, posypać pokrojoną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy