Makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem

0 (0 ocen)

Proste danie na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • Pół piersi z kurczaka
    30 dag pieczarek
    400g makaronu
    mała marchewka
    0,5 l bulionu
    Kostka sera topionego śmietankowego – 100g
    1,5 łyżki mąki +woda
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    Liść laurowy
    Sól
    Pieprz
    Olej

Makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
    Cebulę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, marchew zetrzeć na tarce.
    Wszystko smażymy na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solimy i pieprzymy do smaku.
    Następnie dodajemy ser topiony, kostkę dzielimy na mniejsze części.
    Po rozpuszczeniu sera dolewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy chwilę, by smaki się ze sobą połączyły.
    Następnie mąkę rozrabiamy z wodą za pomocą trzepaczki. Dodajemy ją do sosu w celu zagęszczenia. Gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy makaron i od razu podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy