Pół piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
400g makaronu
mała marchewka
0,5 l bulionu
Kostka sera topionego śmietankowego – 100g
1,5 łyżki mąki +woda
2-3 ziarna ziela angielskiego
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Olej
Makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cebulę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, marchew zetrzeć na tarce.
Wszystko smażymy na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solimy i pieprzymy do smaku.
Następnie dodajemy ser topiony, kostkę dzielimy na mniejsze części.
Po rozpuszczeniu sera dolewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy chwilę, by smaki się ze sobą połączyły.
Następnie mąkę rozrabiamy z wodą za pomocą trzepaczki. Dodajemy ją do sosu w celu zagęszczenia. Gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy makaron i od razu podajemy.
Komentarze