lubelskie cebularze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

prawdziwe cebularze - rodem z Lublina

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • proporcje na 9-12 cebularzy

    ½ kg mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    3 łyżki oleju
    30g drożdży
    szczypta soli, szczypta cukru
    3 cebule
    3 łyżki masła
    3 łyżki maku
    zioła prowansalskie, sól
    1 jajko do posmarowania cebularzy

Lubelskie cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. Z odrobiny mleka, cukru, soli i drożdży robimy zaczyn, pozwalamy mu trochę podrosnąć. Podrośnięty zaczyn mieszamy z resztą mąki i ciepłego mleka oraz olejem, zagniatając ciasto, które potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na roztopione masło, smażymy do czasu, aż będzie szklista. Przyprawiamy ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego płaskie, okrągłe placuszki, które kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Każdy placuszek smarujemy rozkłóconym jajkiem i na każdy kładziemy porcję cebulki z makiem i z ziołami. Pieczemy w temperaturze 180stopni około 20 minut. MÓJ IDEAŁ! najlepiej smakują jeszcze ciepłe

Komentarze

Podobne przepisy