Lubelskie cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy. Z odrobiny mleka, cukru, soli i drożdży robimy zaczyn, pozwalamy mu trochę podrosnąć. Podrośnięty zaczyn mieszamy z resztą mąki i ciepłego mleka oraz olejem, zagniatając ciasto, które potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na roztopione masło, smażymy do czasu, aż będzie szklista. Przyprawiamy ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego płaskie, okrągłe placuszki, które kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Każdy placuszek smarujemy rozkłóconym jajkiem i na każdy kładziemy porcję cebulki z makiem i z ziołami. Pieczemy w temperaturze 180stopni około 20 minut. MÓJ IDEAŁ! najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Komentarze