Łosoś pod miodowo-musztardową czapką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam łososia. W tej wersji jest delikatnie słodki z musztardową nutą. Wspaniały!

  • 40 min

Składniki:

  • 250 gr świeżego łososia
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    1 łyżeczka płynnego miodu
    3 łyżeczki musztardy miodowej
    Sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
    Olej do wysmarowania formy

Łosoś pod miodowo-musztardową czapką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dwie porcje. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Filety posolić i popieprzyć z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (najlepiej będzie naczynie żaroodporne z pokrywką) i skropić sokiem z cytryny. Miód wymieszać z musztardą i powstałą masą posmarować oba filety. Na końcu rybę posypać posiekaną pietruszką. Naczynie przykryć pokrywką. Piec w nagrzanym do 175stC. piekarniku 25 minut. Grzanie góra z termoobiegem. Podawać np. z puree ziemniaczano-szpinakowym oraz plasterkiem cytryny.

Porady

Składniki podane na 2 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy