Uwielbiam łososia. W tej wersji jest delikatnie słodki z musztardową nutą. Wspaniały!
40 min
Składniki:
250 gr świeżego łososia
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka płynnego miodu
3 łyżeczki musztardy miodowej
Sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
Olej do wysmarowania formy
Łosoś pod miodowo-musztardową czapką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dwie porcje. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Filety posolić i popieprzyć z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (najlepiej będzie naczynie żaroodporne z pokrywką) i skropić sokiem z cytryny. Miód wymieszać z musztardą i powstałą masą posmarować oba filety. Na końcu rybę posypać posiekaną pietruszką. Naczynie przykryć pokrywką. Piec w nagrzanym do 175stC. piekarniku 25 minut. Grzanie góra z termoobiegem. Podawać np. z puree ziemniaczano-szpinakowym oraz plasterkiem cytryny.
Komentarze