Lody cynamonowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni hiszpańskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko 3,2%: 850 mililitrów
    - laska cynamonowa o długości ok. 10 cm: 1 sztuka
    - skórka z cytryny o długości ok. 8 - 10 cm: 1 sztuka
    - średnie żółtka: 6 sztuk
    - cukier: 300 gramów
    - gałązka świeżej mięty do dekoracji: 1 sztuka

Lody cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać połowę mleka, włożyć laskę cynamonu oraz skórkę. Zagotować delikatnie na bardzo małym ogniu, zestawić z kuchenki. W misce ubić żółtka dodając resztę mleka oraz cukier. Masę jajeczną dodać do mleka, które gotowało się z laską cynamonową oraz skórką z cytryny. Postawić na mały ogień i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, ale nie doprowadzając do zagotowania. Ostudzić, przelać do foremki. Wstawić do zamrażalnika. Podawać udekorowane świeżą miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy