- mleko 3,2%: 850 mililitrów
- laska cynamonowa o długości ok. 10 cm: 1 sztuka
- skórka z cytryny o długości ok. 8 - 10 cm: 1 sztuka
- średnie żółtka: 6 sztuk
- cukier: 300 gramów
- gałązka świeżej mięty do dekoracji: 1 sztuka
Lody cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać połowę mleka, włożyć laskę cynamonu oraz skórkę. Zagotować delikatnie na bardzo małym ogniu, zestawić z kuchenki. W misce ubić żółtka dodając resztę mleka oraz cukier. Masę jajeczną dodać do mleka, które gotowało się z laską cynamonową oraz skórką z cytryny. Postawić na mały ogień i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, ale nie doprowadzając do zagotowania. Ostudzić, przelać do foremki. Wstawić do zamrażalnika. Podawać udekorowane świeżą miętą.
Komentarze