Lody ciasteczkowo-miodowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Czasami nawet zimą przychodzi ochota na zimny deser, prawda? Poza tym tegoroczna zima nie należy do zbyt mroźnych... Dlatego polecam Wam przepyszne lody ciasteczkowo-miodowe, które możecie przygotować z zaledwie z 3 składników!
I pasują na każdą porę roku! Są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu oraz smakują rewelacyjne. Ich kremowa konsystencja (pamiętajcie, aby lody przed podaniem wyjąć kilka minut wcześniej) wprost rozpływa się w ustach, a posmak ciasteczek i miodu to doskonałe połączenie!

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30-36%
    3 łyżki płynnego miodu (płaskie) (*)
    50g kruchych ciasteczek

Lody ciasteczkowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Większość ciasteczek należy pokruszyć jak najdrobniej, a pozostałe na odrobinę większe kawałki.
    Śmietankę z miodem ubić na sztywno i następnie delikatnie połączyć z ciastkami.
    Całość przełożyć do pudełka (**) - wierzch opcjonalnie można posypać dodatkowymi ciasteczkami oraz udekorować niewielką ilością miodu.
    Pojemnik z masą lodową zamknąć i schłodzić w zamrażarce do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji/twardości.
    Najlepiej, aby gotowe lody przed podaniem postały około 5 minut w temperaturze pokojowej.

Porady

(*) Możecie modyfikować ilość miodu w zależności od preferencji słodkości lodów. (**) Wystarczy pudełko o pojemności około 1000 ml.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy