Tort ciasteczkowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalej minimalną ilością wody,odstaw. Owoce i cukier umieść w garnku,zagotuj.Zdejmij garnek z ognia,owoce zblenduj,dodaj żelatynę i dobrze rozmieszaj.Mieszankę przetrzyj przez sitko,żeby pozbyć się pestek i łupinek.Odstaw do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj wystudzony przecier owocowy i delikatnie wymieszaj razem,żeby nie było smug.
2.Krem ciasteczkowy:
Ciastka podziel na połówki,zeskrob krem,odłóż.Ciastka pokrusz na drobne kawałki. Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną,dodaj krem z ciastek,wymieszaj.Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj połowę śmietany do rozpuszczonej czekolady,delikatnie wymieszaj.Dodaj resztę śmietany i ciasteczka,wymieszaj delikatnie,by w masie nie było smug.
3.Złożenie:
Na paterze ułóż biszkopt,zapnij wokół niego obręcz od tortownicy lub rant cukierniczy(obręcz będzie za niska,należy ja podwyższyć kołnierzem z papieru).Biszkopt nasącz częścią herbaty.Wylej mus jagodowy i odstaw na pół godziny do lodówki.Po tym czasie połóż na musie kolejny biszkopt,nasącz herbatą i wyłóż krem ciasteczkowy.Wyrównaj powierzchnię kremu,połóż ostatni biszkopt i nasącz.Odstaw do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.
Schłodzony tort udekoruj kremem wedle uznania.
Komentarze