Lody amaretto z karmelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, słodkie nie można im się oprzeć

  • 60 min

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30 %
    200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 łyżki likieru amaretto
    4 łyżki gotowej masy karmelowej/kajmakowej
    syrop złocisty do polania
    kilka ciasteczek amaretti

Lody amaretto z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy śmietanę,do której dodajemy mleko,a następnie likier amaretto. Przekładamy wszystko do maszyny do lodów. Na koniec przed włożeniem masy lodowej do zamrażalnika mieszamy ją z masa karmelową/kajmakową.
    Przed podaniem lody polewamy syropem złocistym, można dodać też ciasteczka amaretti.

Porady

Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia masę można przelać do pojemnika, który wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, od czasu do czasu dobrze jest przemieszać zamrażaną masę,aby rozbić kryształki lodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy