Lodowe serce z kajmakiem i orzechami

0 (0 ocen)

Rewelacyjne lody na upalne dnie. Taki deser możemy również przygotować na specjalne okazje np. urodziny czy walentynki.

Składniki:

  • 330 g śmietanki 30%
    12 g śmietan fixu
    3 łyżki kajmaku
    85 g cukru
    2 jajka (osobno białka i żółtka)
    150 g truskawek
    50 g orzechów laskowych

Lodowe serce z kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem (tak jak na kogel mogel). W trzeciej ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Truskawki (mogą być mrożone lub inne owoce) blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki wraz z orzechami laskowymi przekładamy do ubitej śmietanki. Mieszamy bardzo delikatnie silikonową szpatułką, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do foremki w kształcie serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody wyjmujemy chwilkę wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym (wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką mleka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy