,, Puszyste, delikatne, pachnące latem ciasto. Delektowanie się nim to czysta przyjemność."
2 godz.
Składniki:
Ciasto kruche:
500 dag mąki pszennej
kostka margaryny
3 łyżki śmietany 18%
całe jajko
3 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Wsad owocowy:
400 g mrożonych dowolnych owoców (najlepiej mieszanka/ owoce mogą być świeże)
1 kisiel (dowolny smak)
cukier do smaku
400 ml wody
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 12% (schłodzonej, może być również 30%)
cukier puder wg. uznania
3 łyżeczki żelatyny - rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
Letnia fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy olej, margarynę i masło- siekamy. Zagniatamy z żółtkami, jajkiem i śmietaną. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. Pieczemy każdy placek na złoty kolor w temp. 180 st.C. przez około 25 min.
2.Wsad owocowy:
Owoce wsypujemy do garnka i podgrzewamy. Podlewamy wodą 200 ml i dosypujemy cukier wg. uznania. Prażymy około 20 min na małym ogniu. Kisiel rozprowadzamy w pozostałej wodzie (200 ml) i dodajemy do owoców. Mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy cukier puder i na koniec rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę - dobrze wmiksować. Masę schłodzić przez chwilę w lodówce.
4.Przekładamy placki: najpierw rozsmarowujemy owocowy kisiel, następnie część masy śmietanowej i przykrywamy kruchym plackiem. Powtarzamy czynność.
Ciasto pozostawić do schłodzenia, najlepiej na całą noc - placki wtedy zmiękną. Polecam ciasto wygląda efektownie i jest pyszne.
Smacznego!:)
Komentarze