Letnia fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

,, Puszyste, delikatne, pachnące latem ciasto. Delektowanie się nim to czysta przyjemność."

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500 dag mąki pszennej
    kostka margaryny
    3 łyżki śmietany 18%
    całe jajko
    3 żółtka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag cukru pudru
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju

    Wsad owocowy:
    400 g mrożonych dowolnych owoców (najlepiej mieszanka/ owoce mogą być świeże)
    1 kisiel (dowolny smak)
    cukier do smaku
    400 ml wody

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 12% (schłodzonej, może być również 30%)
    cukier puder wg. uznania
    3 łyżeczki żelatyny - rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody

Letnia fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy olej, margarynę i masło- siekamy. Zagniatamy z żółtkami, jajkiem i śmietaną. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. Pieczemy każdy placek na złoty kolor w temp. 180 st.C. przez około 25 min.
  • 2. Wsad owocowy:
    Owoce wsypujemy do garnka i podgrzewamy. Podlewamy wodą 200 ml i dosypujemy cukier wg. uznania. Prażymy około 20 min na małym ogniu. Kisiel rozprowadzamy w pozostałej wodzie (200 ml) i dodajemy do owoców. Mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy cukier puder i na koniec rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę - dobrze wmiksować. Masę schłodzić przez chwilę w lodówce.
  • ,,Letnia fantazja" 4. Przekładamy placki: najpierw rozsmarowujemy owocowy kisiel, następnie część masy śmietanowej i przykrywamy kruchym plackiem. Powtarzamy czynność.
    Ciasto pozostawić do schłodzenia, najlepiej na całą noc - placki wtedy zmiękną. Polecam ciasto wygląda efektownie i jest pyszne.
    Smacznego!:)

Komentarze

Podobne przepisy