Lekki piankowiec z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubij na puch dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 25min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół.
2.Jagody wyłóż na biszkopt i zalej 1 tężejącą galaretką rozrobioną w 0,5l wody. Schładzamy. 2czerwoną galaretkę rozpuścić w 1szkl gorącej wody, zostaw do całkowitego stężenia i pokrój w kawałki.
3.Każdą galaretkę rozpuść w 1 1/2szkl. gorącej wody.Pozostaw do mocniejszego stężenia.
4.Śmietanę wlej do dwóch wysokich naczyń. Do jednego dodaj tężęjącą cytrynową galaretkę a do drugiego truskawkową. Zmiksuj. Cytrynową masę wylej na stężałą galaretkę z jagodami. Następnie kawałki stężałej galaretki wykładamy na masę i wykładamy 2część pianki truskawkowej.
5.Na koniec przekładamy biszkoptem. Schładzamy w lodówce.
Komentarze