Lawendowa pierś z kurczaka w orzechowo-sezamowej panierce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczysta pierś z kurczaka marynowana w odrobinie lawendy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    szczypta lawendy
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka tymianku
    ok. 1/2 szkl zmielonych orzechów
    1/3 szkl sezamu

Lawendowa pierś z kurczaka w orzechowo-sezamowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do oleju dodajemy lawendę, ale naprawdę niewielką ilość i tymianek. Pokrojone mięso nacieramy marynatą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie, dokładnie oczyszczamy, szczególnie z kwiatów lawendy. Ich aromat mógłby całkowicie zdominować smak kurczaka. Sezam oraz zmielone orzechy mieszamy. Panierujemy w nich kawałki piersi i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni.

Komentarze

Podobne przepisy