Latająca tortilla

0 (0 ocen)

  • 30 min

konkurs_fantazja

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    2 jaja
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    1 szklanka mąki
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Nadzienie:
    1 filet z kurczaka
    ½ kapusty pekińskiej
    pomidor
    ogórek
    mała cebula
    jajko
    bułka tarta
    przyprawa uniwersalna
    sos czosnkowy
    olej do smażenia
    oraz
    2 ziarna pieprzu do dekoracji

Latająca tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, aż do uzyskania
    jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię lać ciasto i smażyć z
    obu stron cienkie naleśniki. Kurczaka posypać przyprawa uniwersalna, następnie
    obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Usmażyć na złoty
    kolor, a po wystudzeniu pokroić na niewielkie kawałki. Kapustę
    pekińską oraz cebulę pokroić na wiórka, pomidory w ósemki, a ogórki
    w talarki. Tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki, dodając do
    środka sos czosnkowy i zawinąć.
    Na talerzu ułożyć naleśnik na kształt motyla. Z ćwiartki pomidora
    uformować głowę, z ziarenek pieprzu zrobić oczy, a z plasterka ogórka
    czułki. Skrzydła wyciąć z kapusty pekińskiej, dowolnie je dekorując.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy