2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mąki
szczypta soli
olej do smażenia
Nadzienie:
1 filet z kurczaka
½ kapusty pekińskiej
pomidor
ogórek
mała cebula
jajko
bułka tarta
przyprawa uniwersalna
sos czosnkowy
olej do smażenia
oraz
2 ziarna pieprzu do dekoracji
Latająca tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, aż do uzyskania
jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię lać ciasto i smażyć z
obu stron cienkie naleśniki. Kurczaka posypać przyprawa uniwersalna, następnie
obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Usmażyć na złoty
kolor, a po wystudzeniu pokroić na niewielkie kawałki. Kapustę
pekińską oraz cebulę pokroić na wiórka, pomidory w ósemki, a ogórki
w talarki. Tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki, dodając do
środka sos czosnkowy i zawinąć.
Na talerzu ułożyć naleśnik na kształt motyla. Z ćwiartki pomidora
uformować głowę, z ziarenek pieprzu zrobić oczy, a z plasterka ogórka
czułki. Skrzydła wyciąć z kapusty pekińskiej, dowolnie je dekorując.
Komentarze