Kurczak w zielonym curry

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ostatnio polubiliśmy łączenie mięs z owocami. Wersja z zielonym curry jest pikantna, orzeźwienia daje nam ananas i kokos.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
    2 marchewki
    227 g ananasa i miąższu z kokosa (pina colada)
    1 łyżeczka masła ghee
    1 cebula
    500 ml bulionu drobiowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz

Kurczak w zielonym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę, pokrojoną w julienne marchewką i kurczakiem pokrojonym w dużą kostkę, odsmażamy na maśle. Dodajemy zielone curry, smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając, dolewamy gorącego bulionu, dodajemy ananasa oraz miąższ kokosa i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie sos redukujemy lub zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy