Kurczak w sosie paprykowym z makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jeśli nam zostanie sporo mięsa drobiowego np z pieczenia ,można zawsze wykorzystać je jako podstawę do zrobienia nowego dania.

  • 30 min

Składniki:


  • 300-400 g białego mięsa z kurczaka (pieczonego)
    250 g ulubionego makaronu (u mnie pappardelle)
    3 słodkie papryki (czerwona ,żółta)
    3 liście laurowe
    4 ziarnka ziela angielskiego
    5 ziarenek czarnego pieprzu
    natka pietruszki
    600 ml bulionu drobiowego
    sok z cytryny
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    łyżka mąki
    sól ,pieprz

Kurczak w sosie paprykowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białe mięso kroimy na nieduże kawałki ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kilka ziarenek czarnego pieprzu i zagotowujemy. Papryki myjemy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do kurczaka i gotujemy ok.15 min. Śmietanę i mąkę mieszamy z niewielką ilością bulionu ,dodajemy do całości ,chwilę gotujemy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Podajemy z ugotowanym wcześniej ulubionym makaronem ,obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy