KURCZAK SMAŻONY W PARMEZANOWEJ PANIERCE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne, soczyste mięso i (dla kontrastu) chrupiąca, pełna smaku panierka. Zestaw idealny.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka
    - 3/4 szklanki bułki tartej
    - 4 łyżki (świeżo tartego) parmezanu
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - ok. ½ łyżeczki oregano lub inne ulubione przyprawy np. odrobina granulowanego czosnku
    - sól, pieprz - do smaku
    - 1 szklanka oleju
    - 2 jajka

Kurczak smażony w parmezanowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi podziel na mniejsze części (każdą na ok. 4). Rozbij delikatnie tłuczkiem ( aby mięso się nie poszarpało zrób to przez folię). Posól, popieprz, posyp z jednej strony oregano, a z drugiej czosnkiem i obtocz w mące.
  • 2. Roztrzep jajka, obtocz w nim mięso. Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem. Obtocz w niej kawałki kurczaka.
  • 3. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej (nalej go ok. 2 cm), gdy się rozgrzeje włóż mięso i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się równomiernie zarumieni. Odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podawaj od razu (najlepiej z porcją sałaty lub ulubionymi surówkami).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy