Kurczak smażony w parmezanowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi podziel na mniejsze części (każdą na ok. 4). Rozbij delikatnie tłuczkiem ( aby mięso się nie poszarpało zrób to przez folię). Posól, popieprz, posyp z jednej strony oregano, a z drugiej czosnkiem i obtocz w mące.
2.Roztrzep jajka, obtocz w nim mięso. Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem. Obtocz w niej kawałki kurczaka.
3.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej (nalej go ok. 2 cm), gdy się rozgrzeje włóż mięso i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się równomiernie zarumieni. Odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podawaj od razu (najlepiej z porcją sałaty lub ulubionymi surówkami).
Komentarze