Kurczak na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.6 szklanek wody, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki ketchupu (ja dałam Pudliszki pikantny), , 2 łyżki Vegety, 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu i 2 ząbki czosnku startego wszytko razem zagotować w garnku
2.Do naczynia żaroodpornego wysypać : 2 szklanki ryżu (polecam ryż Parboiled…jest smaczny i się nie klei ) i 2 cebule obrane pokrojone w piórka razem to wymieszać na to ułożyć mięsko (mięso najlepiej wcześniej natrzeć przyprawami ja dałam pieprz cytrynowy, przyprawę do kurczaka po staropolsku, papryka, pieprz, sól ) kurczaka można obwinąć plastrami surowego bekonu …rozłożyć warzywa wedle uznania…brokuły...papryka...pieczarki ...zalać ugotowaną zalewą piec w temperaturze ok 180 stopni przez ok 80-100 minut…Smacznego !!!!
Komentarze