Kurczak na ryżu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

smaczna i sycąca potrawa.Podpatrzona u koleżanki

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Zalewa :
    6 szklanek wody,
    1/2 kostki margaryny,
    4 łyżki ketchupu (ja dałam Pudliszki pikantny), ,
    2 łyżki Vegety,
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka pieprzu
    2 ząbki czosnku startego

    2 szklanki ryżu
    2 cebule

Kurczak na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 szklanek wody, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki ketchupu (ja dałam Pudliszki pikantny), , 2 łyżki Vegety, 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu i 2 ząbki czosnku startego wszytko razem zagotować w garnku
  • 2. Do naczynia żaroodpornego wysypać : 2 szklanki ryżu (polecam ryż Parboiled…jest smaczny i się nie klei ) i 2 cebule obrane pokrojone w piórka razem to wymieszać na to ułożyć mięsko (mięso najlepiej wcześniej natrzeć przyprawami ja dałam pieprz cytrynowy, przyprawę do kurczaka po staropolsku, papryka, pieprz, sól ) kurczaka można obwinąć plastrami surowego bekonu …rozłożyć warzywa wedle uznania…brokuły...papryka...pieczarki ...zalać ugotowaną zalewą piec w temperaturze ok 180 stopni przez ok 80-100 minut…Smacznego !!!!

Komentarze

Podobne przepisy