Kulki ryżowe z farszem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis przesłała Aneta Kuźmicka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - puszka pomidorów: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - rosół: 250 mililitrów
    - masło: 5 dekagramów
    - ryż: 20 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - mielone mięso: 10 dekagramów
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - Tłuszcz: 4 łyżki

Kulki ryżowe z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory osączamy, podgrzewamy z rosołem i 2 dag masła. Wsypujemy ryż, gotujemy 30 minut (mieszamy). Dodajemy jajko.
  • 2. Cebule obieramy, siekamy. Przygotowujemy farsz: resztę masła roztapiamy, podsmażamy na nim cebulę i mięso. Dodajemy koncentrat i 60 ml wody. Mieszamy.
  • 3. Z masy ryżowej robimy małe placuszki, wypełniamy mięsnym farszem, po czym formujemy kulki. Panierujemy w bułce. Smażymy na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy