Kulki ryżowe w sosie gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki.
2.Sos: Gruszki obieramy, kroimy i przekładamy do garnka. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny Zalewamy je wodą. Gotujemy przez kilka minut. Następnie gruszki lekko blendujemy. Zdejmujemy z ognia.
3.Nakładamy do talerzy po porcji sosu i kilka kulek ryżowych. Dekorujemy listkami melisy. Gotowe!
Komentarze