Kulki ryżowe w sosie gruszkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pomysł na jesienne danie na słodko.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kulki ryżowe:
    - 1 woreczek ryżu (15 dag)
    - 500 ml mleka
    - 1 dag margaryny tortowej
    - 8 dag cukru
    - 2 dag wiórków kokosowych
    - 1 łyżeczka soku z cytryny

    sos gruszkowy:
    - 2 gruszki
    - 500 ml gorącej wody
    - 2 łyżeczki soku z cytryny

Kulki ryżowe w sosie gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki.
  • 2. Sos: Gruszki obieramy, kroimy i przekładamy do garnka. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny Zalewamy je wodą. Gotujemy przez kilka minut. Następnie gruszki lekko blendujemy. Zdejmujemy z ognia.
  • 3. Nakładamy do talerzy po porcji sosu i kilka kulek ryżowych. Dekorujemy listkami melisy. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy