Kulki daktylowo-kokosowe z kawą i kakao

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Trochę inne wydanie kulek które przygotowałam na specjalne życzenie mojej siostry z prawdziwym ciemnym kakao. Taka niby mała zmiana, ale znacznie zmienia smak tej prostej przekąski

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 łyżki likieru kawowego
    150 g wiórków kokosowych
    3 szklanki daktyli bez pestek
    200 ml espresso
    1 łyżka ciemnego kakao

Kulki daktylowo-kokosowe z kawą i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzamy espresso. Daktyle przekładamy do rondelka, zalewamy kawą, dodajemy kakao -gotujemy do odparowania płynu. Następnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy likier, 4 łyżki wiórków kokosowych, mieszamy. Na talerzu wysypujemy pozostałe wiórki - do obtaczania.
    Za pomocą 2 łyżeczek nabieramy i kształtujemy kulkę - oblepiamy ją wiórkami i w rękach kształtujemy kuleczkę. Czynność powtarzamy do wyczerpania masy

Porady

W zależności od wielkości łyżeczek - z tej ilości powstaje około 30 kulek Likier kawowy, który podkreśla smak tych kulek robiła moja siostra - https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/likier-kawowy-z-wanilia-i-cukrem-muscovado

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy