Kuleczki z kurczaka panierowane w paluszkach

0 (0 ocen)

Kuleczki z kurczaka stanowią doskonałą przekąskę na imprezach. Są smaczne i wygodne dla gości, najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    50 gram paluszków solonych
    1 jajko
    Przyprawa do kurczaka
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
    Kilka paluszków w sezamie

Kuleczki z kurczaka panierowane w paluszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paluszki solone mielimy w młynku. Pierś z kurczaka mielimy, doprawimy do smaku przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki, panierujemy w rozkłóconym jajku i zmielonych paluszkach. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kurczaka, obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Paluszki z sezamem łamiemy na mniejsze kawałki, powinny mieć tą samą długość, wbijamy w każdy kawałek kurczaka, najlepiej zaraz po usmażeniu.
    Pozostawiamy do ostygnięcia, podajemy z dowolnym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy