Kuleczki serowe

0 (0 ocen)

bardzo smaczna przekąska, połączenie sera twarogowego i żółtego odpowiednio doprawiona stanowi idealne połączenie

Składniki:

  • 250 gram sera twarogowego śmietankowego
    15 dag sera żółtego
    sól do smaku
    słodka papryka do smaku
    czosnek granulowany do smaku
    10 dag szynki parmeńskiej
    1 garść prażonych pistacji
    1/2 pęczka szczypiorku
    kilka paluszków solonych

Kuleczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser twarogowy przełożyć do miski. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do sera twarogowego. Dodać do smaku przyprawy sól, słodką paprykę i czosnek granulowany. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Plastry szynki parmeńskiej pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na chrupiąco na suchej patelni. Ostudzić i przełożyć do miseczki. Pistacje i szczypiorek posiekać. Dodać do szynki parmeńskiej. Wymieszać. W tak przygotowanej posypce obtoczyć dokładnie kulki serowe. Paluszki przełamać na dwie części. W kulkę serową włożyć od góry paluszka. Przed podaniem przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy