Kruche z jabłkami i budyniem

0 (0 ocen)

Idealne do niedzielnej kawy z rodziną. Spróbujcie sami!!!

Składniki:

  • - 4 szklanki mąki
    -1 szklanka cukru
    -1,5 kostki margaryny
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 żółtka
    - 1 kg jabłek
    - 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
    - 750 ml mleka

Kruche z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia,
    dodać posiekaną margarynę, wbić żółtka
    zagnieść na jednolite ciasto
    podzielić na dwie części (1/3 i 2/3) większą część włożyć do lodówki, mniejszą do zamrażarki
  • 2. Ciasto z lodówki po 30 minutach rozprowadzić na blasze
    ułożyć jabłka pokrojone na kawałki.
    Ugotować budyń, zalać jabłka lekko przestudzonym budyniem.
  • 3. Wyjąć z zamrażarki pozostałe ciasto i zetrzeć na grubej tarce na wierzch ciasta
    - Piec ok. 50 minut w temp 180 o C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy